Vajinismus oldukça yaygındır. Kişinin cinsel yaşamını önemli ölçüde etkileyen bu durumun tedavisi bulunur.
İçindekiler
Vajinismus Nedir?
Vajinismus cinsel işlev bozukluğu olarak bilinir. Vajina cinsel ilişki sırasında genişler ve bu sayede penis giriş yapabilir. Ancak vajinismus görülen kişilerde vajinadaki kaslar istemsiz olarak kasılır. Bu kasılma sonucunda penis vajinaya giriş yapamaz. Bu sebeple cinsel birliktelik gerçekleşememiş olur. Vajinismusun birçok sebebi bulunur. Kişinin öncelikle vajinismusu neden yaşadığı belirlenir. Tedavisi bu duruma göre yapılır. Kişinin hem fiziksel hem psikolojik tedavisi gerekir.
Vajinismus Neden Olur?
Vajinismusun nedenleri olukça karmaşık olabilir. Kişinin yaşadığı bir travma sonrası yaşanabileceği gibi büyürken cinselliğe karşı belirli bakış açılarına maruz kalması sonucunda da oluşabilir. Vajinismus nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Cinsellikle ilgili olumsuz deneyimler,
- Cinsel travmalar,
- Cinselliğe dair endişe, stres ve korku,
- Hamilelik korkusu,
- Cinsel performansından endişe duymak,
- Anne babanın cinsel birlikteliğine tanıklık etmiş olmak,
- Depresyon,
- Anksiyete,
- Partnerle ilişki sorunları,
- Duygusal travma,
- Kendine güvenin az olması,
- Vajinal enfeksiyonlar ağrı ve tahrişe neden olması,
- Vajina kuruluğu,
- Ön sevişmenin kısa olması,
- İlaçların yan etkileri,
- Menopoz
Vajiniusmus Belirtileri ve Tanısı
Kişi cinsel ilişkiye girmeden önce vajinismus olduğunu anlamayabilir. Bu sebeple kişi cinsel ilişkiye girerken aşağıdaki belirtiler görülüyorsa cinsel ilişki için partneri ya da kendisi cinsel ilişkiyi zorlamamalıdır. Vajinismus belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- İlişki sırasında ağrı ve yanma hissinin oluşması,
- Vajina çevresindeki kasların kasılması ve vajina girişinin kapanması,
- Kişinin cinsel ilişki sırasında ağrı yaşaması ve acı çekmesi sonucu olarak cinsel isteksizlik oluşması,
- Kişi ilk cinsel deneyiminde fazla ağrı yaşadığı için sonrasında cinsel muayene ya da ilişkiden kaçınması,
- Cinsellikle ilgili korkulara sahip olmak, yapamayacağını düşünmek, stres yaşamak
Bu belirtilerden herhangi biri varsa kişinin vajinismus olma ihtimali yüksektir. Vajinismus tanısı jinekolog tarafından konulabilir. Önce fiziksel muayene sağlandıktan sonra kişinin fiziksel mi yoksa psikolojik mi olarak vajinismus olduğu saptanabilir. Fiziksel etkenler nedeniyle vajinismus yaşanıyorsa gerekli tedavi sağlanır. Psikolojik ise psikoterapiye yönlendirilir.
Vajinismusun Evlilik ve İlişkilere Etkileri
Vajinismus sağlıklı cinsel hayata engel bir durumdur. Cinsellik üzerinde doğrudan bir etkisi bulunduğu için dolaylı yoldan da evliliğe de etki eder. Vajinismusun uzun süre tedavi edilmemesi sonucunda çiftlerin arasında gerilim oluşabilir. Vajinismusun nedeni çiftlerin birbiriyle olan iletişim eksiğiyse mutlaka bir çift terapisine başvurmak gerekir. Eğer cinsel travmalar nedeniyle vajinismus yaşanıyorsa karşı taraf cinsellik isteğinde baskıcı olmamalı ve vajinismusu yaşayan kişinin psikolojik destek alması sağlanmalıdır.
Vajinismus Tedavisi
Vajinismus tedavisi, kişiden kişiye değişir. Çünkü her bireyin vajinismus yaşama sebebi farklılık gösterir. Vajinismus tedavisi için; cinsel terapi, psikoterapi, gevşeme yöntemleri ya da vajinal egzersizler uygulanabilir. Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Cinsel terapi ile kişinin cinsel geçmişi, inançları, endişeleri ve duygusal faktörler irdelenir.
- Psikoterapi ile vajinismusa temelde neden olan psikolojik faktörler irdelenir.
- Gevşeme teknikleri ile kas gerginliğinin azaltılması amaçlanır. Parmak ya da dilatörler yardımıyla uygulama yapılır.
- Çift terapisi ile çiftleirn sorunları irdelenir. Eğer ilişki sebebiyle vajinismus yaşanıyorsa ilişki irdelenir.
Vajinismus tedavisi ile sağlıklı bir cinsel hayata ulaşılabilir. Vajinismus görüldüğü durumlarda kişi kendi içine kapanmak yerine mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Vajinismusun kendi kendine geçmesini beklemek korkuların daha da ilerlemesine sebep olabilir. Vajinismus tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir.