/i> Yükleniyor...

İdrar Kaçırma

Yazı boyutu : A A
A A

İdrar kaçırma kişinin kendi kontrolünden bağımsız idrarını kaçırma durumudur. İdrar kaçırma kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen önemli bir durumdur. Ancak bu durumun tedavisi bulunmaktadır.

İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma nedenleri; pelvik taban kaslarının zayıflığı, hormonal değişikliklerin meydana gelmesi, yaşlanma sebebiyle kas ve dokuların zayıflaması, hamilelik ve doğum, sinir sistemi ile ilgili sorunlar, mesanede oluşan enfeksiyonlar, genetik faktörler, kişinin ideal kilosunun üstünde olması olarak sıralanabilir. İdrar kaçırma kişi öksürürken, hapşırırken hatta gülerken bile meydana gelebilir. Ayrıca mesane fazla dolu olduğunda idrar daha fazla tutulamayabilir ve idrar kaçırma gerçekleşebilir. İdrar yolundaki tıkanma ve daralmalar sebebiyle idrar düzenli atılamadığından dolayı idrar kaçırma meydana gelebilir. Kişi bir veya daha fazla faktör sonucu idrar kaçırma ile karşılaşabilir.

Gece İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma gece daha çok meydana gelebilir. Kişi uyku halindeyken mesanesini boşaltamadığı için mesanede idrar birikmesi sonucunda idrar kaçırabilir. Genelde pelvik taban kasları mesaneyi sıkıştırarak idrarın kaçmasını engeller. Ancak pelvik tabanı kasları zayıf olan kişilerde bu sıkıştırma meydan gelemeyeceği için idrar kaçırma görülür. Ayrıca derin uyku evrelerinde idrar kontrolü zayıflayabilir. Bu da kişinin gece idrar kaçırmasına neden olur.

İdrar Kaçırmaya Ne iyi Gelir?

İdrar kaçırma sorunu için pelvik taban egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizlerde öncelikle kişinin kaslarını kontrol etmesi gerekir. Tuvalette idrar yaparken idrar durdurulmaya çalışılmalı ve kaslar hissedilmelidir. Bu egzersiz sürekli olarak tekrar edilmemelidir. Sürekli yapılması halinde mesane enfeksiyonu gelişebilir. Bir başka egzersizde ise öncelikle sırt üstü yatılmalıdır. Dizler hafifçe kırılır. Sonrasında idrar yaparken kullanılan kaslar sıkılır ancak burada anüs çevresindeki kasları sıkmamaya çalışmak önem taşır. Sadece pelvik taban kaslarını sıkmaya çalışmak gerekir. Kasları sıktıktan sonra 3-5 saniye tutulur ve normal nefes almaya devam edilir. Sıkma süresi bitince kaslar yavaşça gevşetilir ve bu egzersiz 10-15 kere tekrar edilebilir.

Pelvik taban egzersizleri pelvik tabanı güçlendirmeye yarasa da mutlaka bir doktora danışarak uygulamak önem taşır.

 

idrar-kacirma-tedavisi

 

İdrar Kaçırma Tedavisi Nedir?

İdrar kaçırma tedavisi için birçok yöntem bulunur. Bu yöntemler kişinin idrar kaçırmasının neye bağlı olarak geliştiğine ve ne derece idrar kaçırma görüldüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İdrar kaçırma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İlaçlar; mesane kaslarını güçlendiren ya da mesane aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılabilir.
  • Botoks enjeksiyonları; mesane kaslarına botulinum toksini enjeksiyonları uygulanarak mesane kontrolünün arttırılması amaçlanır.
  • Cerrahi müdahale; ciddi durumlarda, pelvik organlardaki destek eksikliğini düzeltmek için başvurulur.
  • Hormonal tedavi; hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan idrar kaçırma sorunlarında hormon tedavisi sağlanabilir.

İdrar Kaçırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırma ameliyatı TOT olarak kısaltılabilir. TOT genelde genel anestezi altında yapılmakla birlikte lokal anestezi de bazen tercih edilebilir. Genellikle kasıkların iç tarafında veya üretranın etrafından kesi atılarak TOT bantları yerleştirilecek alanlara erişim sağlanır. TOT bantları, kasıklardan geçirilerek mesane boynu ve üretra çevresinde destek oluşturacak şekilde yerleştirilir. Bu sayede mesane ve üretranın desteklenmesi ve idrar kaçırma kontrolünün sağlanabilir. Bantlar yerleştirildikten sonra, kesiler kapatılır. İyileşme genellikle birkaç hafta içinde gerçekleşir.

TOT, minimal invaziv bir cerrahi seçenektir. Genelde günübirlik ameliyat olarak sağlanır. Ancak bazı kişilerde bir gece hastanede kalmak gerekebilir. İyileşme hızı açık ameliyatlara oranla daha hızlıdır. Ameliyat sonrasında mesanede katater kullanılabilir. Hasta kendi başına tuvalet ihtiyacını karşılayabilene kadar katater kalır. Ayrıca her cerrahi işlemde olduğu gibi, bu yöntemde de riskler bulunur. Kişi bu riskler hakkında bilgilendirilir.