/i> Yükleniyor...

HPV nedir?

Yazı boyutu : A A
A A

HPV nedir?

HPV, hem erkeklerde hem kadınlarda birçok sağlık sorununa neden olabilen bulaşıcı bir virüstür. Pek çok farklı HPV türü vardır ve bazıları genital siğillere neden olurken, diğerleri rahim ağzı, anüs, penis, boğaz ve diğer bölgelerde kanserlere neden olabilir. HPV enfeksiyonlarının birçoğu geçicidir ve bir hastalığa neden olmaz. Hatta kişi virüsün farkında olmadan geçer.

HPV enfeksiyonunun bulaşıp bulaşmadığı bazı testler ile belirlenebilir. HPV aşısı ile bu enfeksiyonun bulaşsa bile kötü sonuçlara yol açması önlenebilir.

 

hpv-nedir-5

 

HPV nasıl bulaşır?

HPV bildiğimiz üzere bulaşıcı bir hastalıktır. Cinsel ilişki yoluyla görülebildiği gibi cildin birbirine teması halinde de bulaşabilir. Genital bölgeye değmiş bir eşyanın başka birisi tarafından kullanılması da bulaşma için yeterlidir. Kişi hiçbir belirti göstermediği halde karşısındaki kişiye bilmeden bulaştırabilir. Virüs kendisini yıllar sonra da gösterebilir.

 

HPV kansere neden olur mu?

HPV türlerinden bazıları kansere neden olabilir. Bu hastalığın 200’den fazla türü mevcuttur. HPV tip 16 ve 18 kansere neden olma riski en yüksek türlerindendir. Hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgedeki kanserlerin görülme ihtimalini artırır.

HPV enfeksiyonu, kadınlarda en çok rahim ağzı kanseri, erkeklerde de penis kanserine neden olabilir. Hem kadın hem erkeklerde boğaz, ağız kanserlerine de yol açabilir.

HPV virüsüne yakalandığımız zaman kesinlikle kanser olacağız diye bir durum söz konusu değildir. Birçok önlem ve tedavi, kötü sonuçların doğmasını engeller. HPV aşılarının olunması, bu hastalığın neden olacağı kanser riskini oldukça düşürür.

HPV belirtileri nelerdir?

HPV enfeksiyonunun birçok insan için belirti veya semptom göstermediği bilinmektedir. Ancak bazı insanlarda genital siğiller ortaya çıkar. Bu siğiller genital bölgede ara sıra kaşıntıyla başlar. Dikkate alınmadığı zaman büyüyerek kızarıklıklar oluşur ve çoğalırlar.

Genital bölgede siğil oluşumuna neden olan düşük riskli HPV tipi 6 ve 11’dir. Yüksek riskli türleri kanser oluşumuna neden olabilir.

HPV tedavisi var mıdır?

HPV enfeksiyonunu tamamen geçiren bir tedavi yoktur. Ancak bazı türlerinin ortaya çıkardığı belirtilerinin tedavisi yapılabilir. Örneğin HPV enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan genital siğiller, bazı ilaçlar ile tedavi edilebilir. Genital siğiller; cerrahi olarak tedavi edilebilir, kriyoterapi ile dondurulabilir.

HPV belirtileri, düzenli kontrol ve tarama testleriyle erken teşhis edilebilir. Böylelikle kanser riski azaltılabilir. HPV aşısı, bu virüsün ve belirtilerinin oluşmasını önlemede güçlü bir yöntemdir.