Erkeklerde Kısırlık (İnfertilite)
Erkeklerde kısırlık, belli bir süredir denenmesine rağmen çocuk sahibi olamamayı ifade eder. Çocuk sahibi olabilmek için hem erkek hem kadın sağlığının yerinde olması gerekir. Düzenli cinsel ilişki yaşayıp bir yıldır çocuk sahibi olunamadıysa artık kısırlıktan şüphelenmek gerekebilir. Bu durumda kadının da erkeğin de muayene edilmesi ve sorunun kaynağını bulup uygun tedavi yöntemlerine başlanması gerekir. Bu yazımıza erkeklerde kısırlığın ne olduğu ve hangi sorunlardan dolayı çocuk sahibi olmalarında problemle karşılaştıklarını aktarıyor olacağız.
Erkeklerde Kısırlık Nedir?
Erkeklerde kısırlık, erkek üreme sistemini etkileyen faktörlerden dolayı çocuk sahibi olamama sorunudur. Kısırlık aslında erkekte de kadında da görülebilir. Erkekte sperm üretimindeki problemler, hormon dengesizlikleri, bazı ilaçlar kısırlığa neden olabilir. Kısırlığa sebep olan faktör tespit edildikten sonra tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bazı durumlarda tedavi yeterli olmayabilir ve çift evlat edinme gibi yöntemlere başvurabilir. Erkeklerde kısırlık can sıkıcı bir durum olacaktır fakat sabırlı olmak, doktor yönlendirmelerine uyarak tedaviye uyum sağlamak, olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
Erkeklerde Kısırlık Belirtileri
Erkeklerde kısırlık belirtileri genellikle yoktur. Çiftlerin bir yıl boyunca düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen çocuk sahibi olamaması, erkek kısırlığının en yaygın belirtisidir.
Erkeklerde kısırlık erken boşalma, sertleşme sorunu, azalmış cinsel istek gibi cinsel işlev bozukluklarına da yol açabilir.
Erkeklerde Kısırlık Nedenleri
Erkeklerde kısırlık nedenleri birçok şekilde sıralanabilir. Sperm üretimindeki problemler, hormon dengesizlikleri, enfeksiyonlar, kemoterapi, radyasyon tedavisi, genetik faktörler veya bazı ilaçlar erkeklerde kısırlık nedenlerini oluşturabilir.
- Düşük sperm sayısı, erkeklerde kısırlığın en yaygın nedenidir.
- Spermler, yumurtayı dölleyemeyecek kadar hareketsiz veya anormal şekilde olabilirler.
- Hormonlardaki dengesizlikler, erkeklerde kısırlığa neden olabilir.
- Örneğin kemoterapi gibi kanser tedavileri kısırlığa sebep olabilir.
- Erkeklerde kısırlık genetik nedenlerden kaynaklı da görülebilir.
- Sağlıksız bir yaşam erkeklerde kısırlığa sebep olabilir.
Varikosel, testislerdeki damarlarda meydana gelen şişmeye denir ve kısırlığa sebep olduğu söylenebilir.
Erkeklerde kısırlığın nedenleri karmaşık olabilir ve birden fazla nedenin bir arada olduğu durumlar da sık görülür. Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin doktorlarına başvurarak, altta yatan nedenleri belirlemeleri ve uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmeleri önemlidir.
Erkeklerde Kısırlık Tedavisi
Erkeklerde kısırlık tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, cerrahi müdahaleler, hormonal tedaviler yer alabilir. Tedavi seçenekleri çiftlerin yaşına, tıbbi geçmişine, kısırlığın süresine, kısırlık nedenine ve çiftlerin tercihlerine göre değişebilir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur.
-Düzenli bir cinsel ilişki yaşamak çocuk sahibi olmak için önemlidir. Her gün ilişkiye girmek sperm sayısını azaltabilir. Haftada bir veya 10 günde bir cinsel ilişki yaşamak da uzun bir ara olabilir. Bu konuda doktorun da önerilerini alarak davranmak önemlidir.
-Kadının adet döngüsüne uygun olarak ovülasyon döneminde çocuk sahibi olma şansı daha yüksektir. Bir takvim kullanarak bunun takibini yapabilirsiniz.