Adet Düzensizliği
Adet düzensizliği kadınların sıklıkla karşılaşabileceği rahatsızlıkların başında geliyor. Adet döngüsünde yaşanacak herhangi bir düzensizlik, kişinin hem fiziksel hem psikolojik sağlığını etkiliyor. Adet düzensizliği ilk defa adet olan kişiler ve menopoza girmek üzere olan kişilerde sıklıkla görülür. Bunun dışında adet düzensizliği yaşayan kişiler, bir uzmana danışarak yaşadığı belirtileri aktarmalı ve buna uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bu yazımızda adet düzensizliğinin neden olduğunu, belirtilerinin neler olduğunu ve nedenlerine uygun olarak nasıl tedavi yöntemlerinin izleneceğini sizlere aktardık.
Adet Düzensizliği Nedir?
Adet düzensizliği, kadınların adet döngüsünün normalden farklı bir şekilde uzun veya kısa sürdüğü durumlara denir. Adet düzensizliğinde, kanamanın miktarının ve süresinin değişkenlik göstermesi de görülür. Adet döngüsü 21 gün ile 35 gün arasında tekrarlanmalıdır. Adet süresi de 3-7 gün sürmektedir. Bunlardan az veya çok görüldüğü takdirde adet düzensizliğinden söz edebiliriz.
Birçok nedeni bulunan adet düzensizliğinin belirtileri görüldüğü an bir uzmana danışmak ve gereken tetkikleri yaptırmak önerilir. Adet döngüsü ilk başladığı zamandan menopoz vakti gelinceye kadar aynı döngüde ilerlemelidir. Bu döngünün bozulması adet düzensizliği beraberinde getirir.
Adet Düzensizliği Neden Olur?
- Adet düzensizliği birçok nedenden kaynaklanabilir. Hormon dengesizlikleri, polikistik over sendromu adet düzensizliğinde en çok görülen nedenler arasındadır. Adet düzensizliğine neden olan etmenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Adet döngüsü, hormonların düzenli bir şekilde salınması ve işbirliği yapmasıyla yönetilir. Östrojen ve progesteron gibi hormonların dengesi bozulursa, adet döngüsü düzensiz olabilir.
- Polikistik Over Sendromu (PCOS), yumurtalıkların androjenleri fazla salgılaması sonucu oluşan bir hormonal bozukluktur. PCOS'lu kadınlar adet döngüsü düzensizlikleri, aşırı saç büyümesi, akne ve kilo alma gibi belirtiler yaşayabilirler.
- Yüksek seviyelerde stres, aşırı kilo almak veya kilo vermek hormonal değişikliklere ve adet döngüsünün düzensizliğine neden olabilir.
- Tiroid hormonlarının düzgün çalışmaması, adet döngüsünü etkileyen nedenler arasındadır.
Bazı nedenlerden kaynaklanan adet düzensizlikleri kısa zamanda normal döngüsüne girebilir. Bazen de ciddi problemlere neden olarak tedavi gerektirebilir.
Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?
Adet düzensizliği belirtileri; kanamanın miktarı, döngü değişikliği, psikolojik ve fiziksel başka etkiler olarak görülebilir.
- Adet kanamasının 3 günden az sürmesi veya 7 günden fazla sürmesi, adet düzensizliğine işaret olabilir.
- Normalde belirli bir miktarda kan kaybı yaşayan kadınlar, adet düzensizliği nedeniyle daha az veya daha fazla kan kaybı yaşayabilirler.
- Genellikle 21-35 gün arasında süren adet döngüsü, adet düzensizliği nedeniyle daha uzun veya daha kısa olabilir.
- Adet düzensizliği ile birlikte karın ağrısı, kramp ve rahatsızlık hissi ciddi boyutlarda yaşanabilir.
- Adet düzensizliği, baş ağrısı ve migren ataklarını tetikleyebilir. Daha yorgun hissedilebilir.
- Kadınların aniden kilo alması veya kilo vermesi de adet düzensizliği belirtileri arasındadır.
- Adet düzensizliği, kadınlarda anksiyete ve depresyon gibi duygusal değişiklikler yaşatabilir.
Adet düzensizliği belirtileri görüldüğü zaman vakit geçirilmeden bir uzmana başvurulması gerekir. Ciddi sorunlara neden olabilir ve erkenden tedaviye başlamak olumlu sonuç verir.
Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?
Adet düzensizliği tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişebileceği gibi kadının yaşına, sağlık durumuna ve semptomlarına bağlı olarak da değişebilir.
Adet düzensizliğinde çoğunlukla polikistik over sendromu görülür. PCOS tedavisi, adet düzensizliğinde etkili bir tedavi olacaktır.
Hormon tedavisi, östrojen ve progesteron hormonlarının düzgün bir şekilde salınmasını sağlamak için kullanılır. Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonlarının düzenli bir şekilde salınmasını sağlayarak adet döngüsünü düzenleyebilir.
Tiroid hormonlarının dengesizliği, adet döngüsünü etkileyebilir. Bu yüzden adet düzensizliğinde tiroid tedavisi de etkili olabilir.
Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, adet döngüsünü düzenlemek için yapılacaklar arasında yer alır. Egzersiz, yeterli uyku, sağlıklı beslenme ve stresten kaçınmak, adet düzensizliği ile mücadelede yardımcı olabilir.